O lucrare de licenta sau o disertație este un document prezentat în sprijinul candidaturii la o diplomă academică sau o calificare profesională care prezintă cercetările și descoperirile autorului.
Scopul disertației sau al tezei este de a produce o lucrare originală de cercetare pe un subiect clar definit.
De obicei, o disertație este cea mai substanțială lucrare independentă din programul de licență, în timp ce o teză este de obicei asociată cu masteratele, deși acești termeni pot fi interschimbabili și pot varia între țări și universități.
O disertație sau o teză este probabil cea mai lungă și mai dificilă lucrare pe care un student a realizat-o vreodată. Totuși, poate fi o lucrare foarte plină de satisfacții, deoarece, spre deosebire de eseuri și alte sarcini, elevul este capabil să aleagă un subiect de interes special și să lucreze din proprie inițiativă.
Scrierea unei disertații necesită o serie de abilități de planificare și cercetare care vor avea o mare valoare în viitoarea dvs. carieră și în cadrul organizațiilor.
Subiectul și întrebarea disertației ar trebui să fie suficient de concentrate încât să puteți colecta toate datele necesare într-un interval de timp relativ scurt, de obicei aproximativ șase săptămâni pentru programele de licență.
În special pentru programele de master, universitatea dvs. poate solicita ca teza dvs. să fie prezentată în secțiuni separate, mai degrabă decât ca un singur document. O defecțiune care se vede adesea este de trei ori:
Introducere și / sau propunere de cercetare, care ar trebui să stabilească întrebarea de cercetare pe care intenționați să o explorați și să oferiți câteva idei despre cum ați putea face acest lucru. Dacă o depuneți ca o propunere de cercetare, va fi destul de incompletă, deoarece nu veți fi avut ocazia să revizuiți temeinic literatura, dar ar trebui să conțină cel puțin o bază teoretică și o idee rezonabilă de ce doriți să studiați această problemă;
Revizuirea literaturii și metodologia, care sunt adesea combinate, deoarece ceea ce intenționați să faceți ar trebui să apară și să completeze literatura precedentă; și
Rezultate și discuții, care ar trebui să stabilească ceea ce ați făcut de fapt, rezultatele obținute și să discutați acestea în contextul literaturii.