Indiferent că este vorba de către o lucrare de doctorat, de o lucrare de disertație ori de către o lucrare de licență, când vine vorba de calitatea unei lucrări de diplomă principalul accent avut în vedere se evidențiază în originalitatea conținutului acesteia, aspect ce are un rol primordial în cadrul examenului de absolvire.

Și asta deoarece nu mai este un secret pentru absolut nimeni faptul că orice tentativă de plagiat este aspru sancționată în acest moment de către întreaga comunitate academică, consecințele putând fi uneori deosebite pentru respectivul absolvent.

Problema originalității unei lucrări de diplomă, oricare ar fi tipul acesteia ori domeniul în care ea poate fi încadrată, constă în ușurința cu care un non-specialist în domeniul elaborării unui astfel de proiect reușește să transpună în cadrul conținutului acesteia totalitatea informațiilor pe care le obține din diversele surse pe care le are la dispoziție, surse ce se pot suprapune în vederea realizării unui grad de complexitate ridicat.
Demers care, însă, din păcate, în cele mai multe dintre situații, se poate dovedi a fi unul destul de dificil, mai ales în situația în care marea majoritate a surselor utilizate aparțin mediului on-line, mediu ce include cu preponderență informații ce sunt încadrate în categoria plagiatului.
Nu același lucru se întâmplă și în situația în care demersul este realizat de un profesionist în domeniu, acesta având capacitatea nu doar de a cita în mod corect sursele bibliografice utilizate, ci și de a elimina nivelul eventual de plagiat din conținutul oricărei lucrări de diplomă.