Este Ghostwriting-ul legal?

Ce este Ghostwriting?

Ghostwriting este actul de a angaja pe cineva pentru a scrie o carte, un articol sau alt conținut text pe care altcineva va fi creditat cu scrierea. Dacă angajezi un ghostwriter, acel scriitor nu va primi o linie directă pentru munca lor. Dvs. sau altcineva puteți alege să fiți listat ca autor.

Este Ghostwriting legal?

La prima vedere, s-ar putea să credeți că este ilegal sau lipsit de etică angajarea unui scriitor profesionist pentru a crea text în numele dvs. Cu toate acestea, în aproape toate cazurile, este perfect legal. De asemenea, este mult mai frecvent decât v-ați putea aștepta.

Când un politician ține un discurs, este foarte rar că el sau ea a scris de fapt fiecare cuvânt. Mai mulți scriitori ar putea lucra împreună pentru a crea un discurs care pare realist și real. În mod similar, companiile publică comunicate de presă scrise de scriitori interni sau independenți, adesea fără a le atribui autorilor. Chiar și autorii populari ar putea recruta scriitori fantomă pentru a ajuta la scrierea romanelor lor cele mai bine vândute!

Deși acest lucru este în mod clar un eveniment obișnuit, este ghostwriting legal? Într-un cuvânt, da. Majoritatea tipurilor de ghostwriting, precum cele menționate mai sus, sunt perfect legale. Există, totuși, două mari excepții de la regulă.

Plagiat
Este important să se facă o distincție clară între scrierea fantomelor și plagiat . Este perfect să angajezi un scenarist care să-ți descopere biografia sau să îți scrie planul de afaceri în numele tău. Nu este bine să furi scrisul altcuiva fără ca ei să știe.

Cheia aici este consimțământul, de preferință în scris. Dacă angajați un ghostwriter, atunci el sau ea va trebui să recunoască faptul că scrisul trimis și achitat acum aparține altcuiva. Când plătiți bani pentru serviciile de ghostwriting, ambele părți sunt de obicei mulțumite de acord. Aveți o scriere excelentă pentru obiectivele dvs., iar ghostwriter-ul obține un beneficiu financiar.

În cazul plagiatului, există un învins clar. Nu poți lua scrisul cuiva și să-l revendici ca al tău decât dacă sunt de acord. Scrierea fantomelor este legală, dar plagiatul nu este absolut absolut.

Ghostwriting academic
Există, de asemenea, o mulțime de preocupări juridice atunci când vine vorba de ghostwriting academic. Imaginați-vă, de exemplu, că un doctorand angajează un scenarist profesionist pentru a-și scrie teza. Deși lucrarea ar putea fi un succes academic, candidatul ar putea continua să-și câștige doctoratul ca rezultat direct al muncii, talentului și cunoștințelor altcuiva.

Scrierea lucrării sau tezei unui student este un lucru, dar există unele zone gri în lumea scriiturii academice. De exemplu, un ghostwriter ar putea crea un eșantion de eseu pentru un client care îl folosește ca bază pentru propria lucrare. În general, cel mai bine este să eviți serviciile de ghostwriting în lumea academică, deoarece repercusiunile ar putea include pierderea unei burse, expulzarea de la o universitate sau chiar refuzarea unei diplome.